CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 12, 2014

lama tak update...

assalam dan selamat petang...
lama tol tak ber blog..sejak2 FB mencuri perhatian ramai..dinding FB penuh kata2 postif, negatif, makian, marah, nasihat, dendam dan mace2 lagi..

ibu pun ada FB gak..smpi lupa kat blog ni...danish dah besar...,makin besar, makin manja, makin nakal, makin geram, makin sayang n semua makin2 la...danish dah almost 5years.. dah masuk pra skool..

sebut pasal pra skool..kesilapan ibu n abah memilih sekolah tak bawak dia...kami ingat kami dah pilih yg terbaik tuk dia..ada kawan nasihat patut before start sekolah bawak dia pi usha2 dulu..so mgkin dr sana dia leh pilih nak yg mana satu...ishhhh ishhh..smpi camtu sekali..

ok la..masa 1st day hantar dia sgt2 ok...siap halau kami berdua ni..bangun n cekak pinggang kata "ibu, abah..pergi..pergi..."..kelako giler..tunjuk video kat nenek n opah..n pak2 sedara semua ketawa tgok dia...masuk hari kedua Ya allah..dia buat pasai..dia tak mo pi skool...dia kata semalam dah pi...ayooo nak..kamu igt sekolah tu mcm khemah ibadat..satu hari je kena pi...bermula la drama setiap pagi..1st week, abah nya ambik halfday cuti..setel n pujuk dia pi skool..mgu kedua ibu pulak ambik halfday..mgu ketiga kami seret heret angkat kaki tgn..buh dlm kete...

tp dia dah besar..cerdik..time ibu drive, dia tarik stereng, tarik tudung..ttup mata...camno den nak drive...lastnya ibu abah terpaksa halfday pagi minggu ke3 tu..

mula2 dia kata "danish tak nak..panjang sgt"..ok ai paham..dia taknak dok situ smpi ptg..ok ibu korban la balik tghri hantar umah Ummi dia...tp smpi umah Ummi sekali lagi drama airmata dia...ngamok2 mcm naik hantu..nak balik umah danish nak balik umah danish..camtu la berlarutan smpi 3mgu..smpi ibu dah nitik ayo mata depan ummi dia..serius ibu taktau nak buat apa dah..mcm2 terbayang dlm pale otak ni..adakah kami terlalu memanja kan dia..smpi jadi mcm ni...dlm solat tak pernah tgl doa kan semoga Allah lembutkan hati dia nak ke sekolah...

di pendekkan cerita..alhamdulillah...berkat baca air yassin ibu agaknya, berkat kesabaran abah ibu..akhirnya mgu ke4 danish dah boleh kuar dr kete sendirik...boleh salam ibu...boleh tak tarik baju, kain ibu..dia sgt seronok pi sekolah la ni..balik sekolah citer pasal naufal, awi, dzakwan, darwisy..hihii..dia dah ramai kawan..lega hati...uolss bayangkan 3mgu..ibu smpi dah naik darah tinggi ni...tiap pagi ja start drama airmata dia..smpi ibu rasa dah give up takmo hntr dia pi skool..nasib Ummi pun ada bg sama kata2 semangat kat ibu..."kita niat nak bg dia pandai" tu la Ummi cakap kat ibu..betoi..ibu n abah nak danish pandai...

amboiii..lama tak nulih, laju ja tgn ni ngetik keyboard..byk sgt nak diceritakan....nanti2 ada masa ibu sambung lagi,,

time ni la kesabaran ibu n abah di uji tuk membesarkan permata hati kami amanah dari DIA..

tiap malam rutin kami berubah...masa 100% tuk dia..kami makan sama2, main golf, main bola, main dam, main lukis2...pastu baring sama2 baca buku sama2..dia dah lancar membaca ikut style la ni..tp masih tak boleh paham apa dia baca..kiki..contoh ayat "di-ma-na bo-la? ta-nya A-wi"...dia taktau apa maksud ayat tu...hihi..tp takpa  ibu tau danish anak yg cerdik..kan DANISH tu maksudnya CERDIK...oh ya..taska danish tu islamic sikit...bila dia main, lukis mulut dia tak berhenti ZIKIR..owh sgt sesuai dgn nama dia ZIQRI...
tu la kome..nti pilih nama anak yg maksud baik2 ya..

ok ibu got to go...nti sambung lagi...

Friday, December 23, 2011

ABC with Danish

Kan ritu ada bgtau danish da kenal ABC..tp mmg susah nak record video dia baca..dia tau je bila kita nak record..ni dpt la record sikit before dia blah...
walaupun dia kenal ABC smpi Z, tp dia agak confused dgn LETTERs & PHEONic...tp tak kisah la..bak kata abahnya.. DIA TAU DUA-DUA...
Jom tengok...

video

Wednesday, December 14, 2011

hi semua..............

ni lagi satu blog yg dah lama tak dpt 'PERHATIAN'..malas sungguh nak update...jemu kot..jom kita borak2 sikit pase danish..masuk bulan ni umur danish dah pun 2 tahun 3 bulan..so far tak berjaya lagi stop kan BF kat dia..makin menjadi2 pulak nyusu nyer ada la..nak citer sikit perkembangan anak ibu yg macho bergaya ni..huhu..
ok iklan jap..sebelum tu, jom tlg "LIKE' gambo danish ni..saja masukkan gambar dia walaupun dah ramai sgt contestant..sj sonok2 n memeriahkan jerk...tlg ya..& THANK YOU..........

Salam & Hi auntie & uncle...danish masuk STYLO baby contest tuk OneBabyWorld..tlg vote tuk danish yer..caranya:
1. "LIKE" front page OneBabyWorld.
https://www.facebook.com/pages/One-Baby-World/109113239139204?sk=wall
2. Like pict Danish ni yer.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=275670609150132&set=a.270862736297586.85280.109113239139204&type=1&theater

ok jom kita siasat perkembangan danish.
1. sgt byk dah word dia pndi cakap..n dah boleh la bawak dia sembang.
2.dah hafal 1-10. (even dia kenal dah each number tu)--syukur.
3. tau ABC, selalu main ABC ordering dlm Ipad dia..ibu terkejut gak sebab dia bley susun A-Z yg berterabur tu in order..MASYAALLAH.
4. tiap kali naik keta abah..smbil marah2 dia cakap "NGAJI BAH"..suh pasang CD Zikir Ustaz Zulkarnain..n MASYAALLAH..dia boleh ikut zikir tu---time ni airmata ibu dah bergenang..sedih woo...
5. dah paham apa arahan kita..cth:.Danish! come help ibu..dia pun terkedek2 dtg "aulong (tolong) pe miii"..kihkih aulong plak.
6. kalo dia tgh main abah kacau cepat2 jerit n dtg kat ibu cakap "miii...abah buat."">--mengadu.
7. dan buat la apa kanak2 sebaya dia buat..sonok sgt bila dah boleh nyembang ngan dia..dia tak jenis yg byk bertanya ibu tgok..tp tup-tup dia pandai buat or cakap..dia blajar dlm diam2 jerk..
8...paling ibu suka main2 ABC & 1-10 la..kdg2 ibu saje buat silap n suprise dia akan betulkan smbil bebel2 marahkan ibu..klakor giler..
9. opssss dia suka joget juger..bila dgr lagu finalis Kamilah Bintang kat CH 611, cergas bangun n joget sama..

byk lagi la perkembangan dia...kalo korang rasa inu post ni nak menunjuk2 korang silap..N3 ni akan jadi reference ibu akan dtg..mana tau kalo da rezki..boleh compare development danish ngan adiknya nanti..

Friday, October 21, 2011

Danish Oh Danish...

mengeluh?...tajuk bunyik cam tu jerk...huhuhu..xtau nape la dgn danish sekarang ni..menjadik2 la perangai dia...bila kita marah dia ejek balik..sambil2 ibu abah baribg tgok TV selamba je kaki dia kick kita..sambil lari2 selamba jugak tgn dia dok tepuk kita...ni akibat pergaulan ni..huhuhu...
kadang2 jerit jugak la kat dia..tp tak pernah lagi tgn ni naik..tertahan2 je rasanya..paling marah sgt tu boleh dia ejek balik...
Contoh la kan...ibu tgh masak kat dapur...pelan2 dia dtg pi punggah bawang..ambik sebijik2...amik penyapu & penyodok..angkat2 tgh ibu masak tu...ambik pulak botol susu dia baling lagi..mana tahan..jerit juga la ibu kan..bila ibu marah.."danish!! buat apa ni..ibu bab kang!!.." boleh dia jawab "uwokkk (sambil mulut bibir terjuih)"..korang rasa aper...adoyai..

Lagi..situasi 2...
Ibu tgh2 lipat kain..dah susun tinggi ..dia selamba jerk dtg tlg 'runtuh' kan...tu tak pe lagi...bila dah siap susun dlm almari..selamba juga dia punggah2....sgt pelik..aktif tu mcm biasa la..mentara nak tgu dia tido, asik berlari memanjat segala..ha semalam bawah dagu dah terantuk kat bucu meja TV..
Berderau gak darah ibu..takut kot luka besar, kena mata sama ker...nakai tak igt la sekarang ni..mmg tiap malam tu rumah bising sore ibu jerit marah dia...tp satu yg best...bila dia tau kita marah dia akan dtg hulur tangan n bg ibu BIG HUG...alahai...mana tak cair hati ibu.....
danish alahai danish....

Opsss....danish dah 2 tahun..nak stop kan dia susu badan la...tak padan dok baring atas riba ibu lagi..dah panjang sgt terjulurnya kaki dia....ada petua tak?

Wedding Guest Book Again...



mula2 just saje buat tuk anak sedara, tak sangka ada gak yg sudi order..ni la hasilnya..si empunya nak kan tema Fuschia..tu je yg ditetapkan..selebihnya ikut kreativiti kita sendirik...
jom layan hasilnya..

This book Size A4 dgn 20 sheet/ 40 pages..

Front Page...

Kasik close up sikit...



Every page & border kita guna Craft Punch bentuk cinta2 gitu..



kat first page tu ada la setitip doa buat pasangan pengantin...moga jodoh kalian kekal hingga hujung nyawa yer..

 keadaannya pada last page...guna rubber stamp, craft punch & juga love foam sticker...suka2..

 kalo nak pos kita akan buh dlm designer box yer...sgt exclusive box tu..tp kalo self pick-up buh dalam elegant paper bag jer...

BERMINAT???
just drop me an email for further info k
wawa_lilo2006@yahoo.com.my..
or add me at facebook/wawalilo

Wednesday, September 28, 2011

siapa nak adiah

hah!..angkat tangan siapa nak adiah..sempena besday danish hari ini, ibu dgn senang hati nak bg hadiah kat korang...caranya....senang aje..ibu akan buh gambar adiah tu kat FB/wawalilo....so korang like picture dan just a leave a comment....& nyatakan juga sebab korang nak adiah tu...comment terpanas yg akan dipilih random oleh Danish akan dapat adiah ibu tu..senang kan..so apa lagi..jom tgok FB wawalilo..ini antara adiah2nyer..
 Quilling Frame
 Quilling Card

Quilling Bookmark

Jadi apa tunggu lagi..cepat2 jengok FB ibu yer...

Danish turn 2 today...

Alhamdulillah....tak sedar masa berlalu..hari ni ulangtahun kelahiran Danish yg ke-2 tahun...sayang anak abah ibu ni..ni tgh berkira-kira2 nak buat besday dia..plan nak buat kat taman..then pgl la makcik2 n sepupu dia...tp tu la..nak buat ptg takut hujan pulak..cuaca kan tak menentu ni..ntah lah..dah hantar this proposal kat abahnyer..(huhuhu)....tgh tgu approve ke tak je ni...So last weekend kan da balik KL..so ibu saja la bawak dia sekali lagi ke Toy 'r' Us tuk dia pilih sendiri pe hadiah dia nak....dari satu lorong ke satu lorong Danish jalan..selagi ada mainan yg boleh dicuba semua dia cuba....dia pun tak tau nak beli mana satu..ibu ikut kan jerk pe dia main...dari yg paling mahal ke paling murah dia pegang..dlm hati tu risau gak kot2 dia nak amik yg mahal...nampaknya mula2 dia dah kenan yg kat bawah ni..ada musical stereng..huhu..dalam RM299 gak..lama jugak dia hadap benda ni dok picit sana sini...


 peh tu test yg ni pulak..dancing bear..harga RM169...ada sekor bear complete ngan music instrument..guitar, drum, piano, dan mcm2 lagi....tekun tu...
 jalan2 tgok yg lain pulak..rambang mata anak ibu yer...
 danish nampak yg ni pulak...ni pun ada music gak..more tu cam education toy la kan..Rm1++ gak...pilih yg mahal2 jer yerk...
 peh tu dia gi balik kat stereng tu tadi..hahaha....so kita paham la kan...so dapat la danish hadiah dia hari tu...nk tgok yg full image..scrollllllll smpi bawah lagi yer...


------
-------
-------
---------
--------
-----------
--------------
--------------
---------------
---------------
----------------
-------------
---------------
---------------
----------------
---------------
-----------------
-----------------
------------------
------------------
--------------------
-----------------
--------------------
-----------------
-----------------
------------------
------------------
--------------------
-----------------
--------------------

-----------------
-----------------
------------------
------------------
--------------------
-----------------
--------------------

-----------------
-----------------
------------------
------------------
--------------------
-----------------
--------------------









hahahaha...dia tak jadi amik stereng tu demi ternampakkan sebiji balloon color biru dalam kedai tu...ntah sape2 punya balloon..punya la seronok smbil berlari-lari kejar abah ngan balloon tu..penyudahnya dia tak pandang dah segala mainan tu...siap keluar kedai bawak balloon tu...kos tuk balloon tu is 
FREE...
selamat duit ibu hari tu...hahahaha