Tuesday, March 1, 2016

39 weeks

Assalamualaikum reader,
Hari ni genap 39wk...allah tak larat sungguh..banyak baring jer...en suami asik la suruh bwk berjalan...ate mmg xlarat b oiii...bwk duduk pinggang sakit, bwk kerap berjalan ari2 sakit..

masa preggy kan abang, rasa ibu aktif lagik...la ni ngan kaki kat urat keting sakit nau..agak2 nya dah terlebih berat kot ibu ni.

2,3 ari lepas kena pulak buasir...org kata..org kata la..time ngandung mmg mudah kena, sebab bb dok press tang tu...tp alhamdulillah hasil mengoogle jumpa la petua dgn serbuk manjakani...lepas 2ari sapu kecut pulak dia...tp takut nya nti time deliver dia kuar pulak dah...

persiapan ke hospital pun dah 100%. Ibu ni dok harap la sakit bersalin mai time cuti..kurang cuak sebab en suami ada kat rumah..kalo dia keje mcm cuaknya....since en suami belom confirm lagi jawatan kat tmpt baru, dia xde cuti...so xleh la amik cuti teman kan ibu kat rumah..

nak cerita pasai takut tu, takut la jugak..tp kena hadapi jugak. Masa deliver MDZ anak sulung, kita excited...taktau sakit or situasi camne..so kurang la cuaks kan..ni insyaallah 2nd experience,  dia jadi lain..

harap2 semuanya dipermudahkan ALLAH SWT. Ibu berdoa moga kali ni ibu dpt deliver adik bb secara normal..kalo normal leh rancang anak ramai..ahaks....

Moga allah permudahkan segala-galanya..amiiinnnn

welcome to the world adik

15/Jan/2016 (part 1)
mlm tu tido x rasa apa2. cuma semput bawak perut je..tiba2 dlm 1.15am terjaga..rasa x sedap perut. rasa mcm contraction ni..maklumlah..udah 7tahun, dah xleh recall camne sakitnya.
ibu bangun terus keluar bilik. bukak timer kat hp..start rekod sela masa sakit tu..eh mcm kerap sgt..5min sekali..masa ni x gerak kan B lagi.takut false alarm...eh makin kuat..xleh tahan..dlm 2.15am ibu pun bangunkan abah...abah..ibu dah sakit..kesian..terpisat2
en suami pun tanya..nk bersalin ker?
rasanya iyer..dah kerap ni..
(uols jgn la terpedaya mcm dlm drama tu..sakit2 terus nk beranak..mmg namanya drama..hihih)
cyg nk g hospital ker?
aah...
dlm kalut tu dan la mandi apa semua..brg bb,ibu n danish mmg dah siap dlm kete..
terpaksa bangunkan danish..dia pun terpisat2 xtau apa..ibu cuma ckp ibu sakit nsk pi spital...peh tu dia sambung tido kat seat belakang..
bila dah sakit masa nk ke hospital pun lama rasanya...smpi hospital dlm pukul 3++
sampai kat emergency xde pulak org nyambut...ibu terpksa jln sendiri ke dlm..kedatangan mak disambut lagu gerua filem dilwale...sabo je la..mana org xnmpk ni..sorg pun xnmpk..

dlm terbongkok-bongkok sakit mai la sorang nurse india ni..
"nak deliver ker"
uols rasa nk jwb apa? dia pun pelan2 la tolak wheel chair, sambil ibu mendaftar kat ER counter..

Sampai maternity ward, ibu terus kena masuk labour room...(sama macam kes abnag dulu). Suruh ibu tukar baju semua..cek jantung bb, cek sela masa contraction, cek jalan (masa ni almost 4cm +/- jam 4.15am)..

Masa ni kalut en suami keluar masuk labour room...sekejap tgok ibu..sekejap jenguk danish..nasib ada single room yg kosong..boleh danish tunggu kat bilik...allah permudahkan semuanya..dlm sakit2 tu berkira nak call acik Juli ke tak..sebab awal ni...boleh ke kakjuli cuti jaga danish..(hari Jumaat)...ibu ckp kat abah takpa la B..tengok la Danish, cayang ok kot ni..pi teman dia..ibu kesian dia..yup dlm perang kesakitan tu kepala ni lebih risaukan danish sorang2..dia mmg penakut..tp guess what, danish sgt baik laku aritu..dia just duduk dlm bilik smbil layan ipad..(dia tau ibu sakit kot)..

Call kakjulie, tp masuk voice mail..arh just leave her a message, so nti dia bangun pagi dia baca la kot. then dpt call kakjulie..ha kenapa call akak? awal dah sakit ni kak..boleh ke akak jagakan danish hari ni..kalau boleh bad hantar dia kat rumah akak?
eh boleh..hantar la...
ok nti awal bgtau bad
******************
hello kak..danish taknak gi umah akak..dia kata abg yoi xde..xpe la..bad kata dia elok je duduk dalam bilik.
abis..kau nak akak dtg hospital ker?
takpe kot...dia ok..
eh takpe la..akak hantar nazirul dgn nazira g sekolah..lepas tu akak terus pi spital..
******************* setel bab danish..

sakit makin kuat...azan subuh berkumandang...kena seluk lagi..fine bukaan dah 6cm..midwife call doctor anjalai...pukul 7 anjalai dtg...cek lagik..ok 7cm..then doc kata..by 9.30am u should deliver the bb....

masa berjalan lambat..ibu dah sakit yang allah saja tahu..sedut gas pun xjadi apa..doa nabi yusof pun dah kedengaran bukan mcm zikir dah..dah baca terjerit2 dah...time ni agaknya dah lebih 10x kena seluk...CTG mesin dah diikat, so ibu takleh bangun..rasa dah mcm bb nak keluar...kol 9, dah 9cm..yes! sikit ja lagi ni...abah tak abis2 pujuk sikit lagi yang..sikit lagik..

Lepas jam 10, masih 9cm..apa ke hal..ni setengah mati nanggung sakit...pukul 11..masih 9cm...tolong B, cyg dah tak tahan..cyg tak larat..maafkan cyg..yup! masa ni nmpk muka suamiku berubah..dia simpati mungkin....

then doc datang n bagitahu sesuatu.......

Wednesday, February 12, 2014

lama tak update...

assalam dan selamat petang...
lama tol tak ber blog..sejak2 FB mencuri perhatian ramai..dinding FB penuh kata2 postif, negatif, makian, marah, nasihat, dendam dan mace2 lagi..

ibu pun ada FB gak..smpi lupa kat blog ni...danish dah besar...,makin besar, makin manja, makin nakal, makin geram, makin sayang n semua makin2 la...danish dah almost 5years.. dah masuk pra skool..

sebut pasal pra skool..kesilapan ibu n abah memilih sekolah tak bawak dia...kami ingat kami dah pilih yg terbaik tuk dia..ada kawan nasihat patut before start sekolah bawak dia pi usha2 dulu..so mgkin dr sana dia leh pilih nak yg mana satu...ishhhh ishhh..smpi camtu sekali..

ok la..masa 1st day hantar dia sgt2 ok...siap halau kami berdua ni..bangun n cekak pinggang kata "ibu, abah..pergi..pergi..."..kelako giler..tunjuk video kat nenek n opah..n pak2 sedara semua ketawa tgok dia...masuk hari kedua Ya allah..dia buat pasai..dia tak mo pi skool...dia kata semalam dah pi...ayooo nak..kamu igt sekolah tu mcm khemah ibadat..satu hari je kena pi...bermula la drama setiap pagi..1st week, abah nya ambik halfday cuti..setel n pujuk dia pi skool..mgu kedua ibu pulak ambik halfday..mgu ketiga kami seret heret angkat kaki tgn..buh dlm kete...

tp dia dah besar..cerdik..time ibu drive, dia tarik stereng, tarik tudung..ttup mata...camno den nak drive...lastnya ibu abah terpaksa halfday pagi minggu ke3 tu..

mula2 dia kata "danish tak nak..panjang sgt"..ok ai paham..dia taknak dok situ smpi ptg..ok ibu korban la balik tghri hantar umah Ummi dia...tp smpi umah Ummi sekali lagi drama airmata dia...ngamok2 mcm naik hantu..nak balik umah danish nak balik umah danish..camtu la berlarutan smpi 3mgu..smpi ibu dah nitik ayo mata depan ummi dia..serius ibu taktau nak buat apa dah..mcm2 terbayang dlm pale otak ni..adakah kami terlalu memanja kan dia..smpi jadi mcm ni...dlm solat tak pernah tgl doa kan semoga Allah lembutkan hati dia nak ke sekolah...

di pendekkan cerita..alhamdulillah...berkat baca air yassin ibu agaknya, berkat kesabaran abah ibu..akhirnya mgu ke4 danish dah boleh kuar dr kete sendirik...boleh salam ibu...boleh tak tarik baju, kain ibu..dia sgt seronok pi sekolah la ni..balik sekolah citer pasal naufal, awi, dzakwan, darwisy..hihii..dia dah ramai kawan..lega hati...uolss bayangkan 3mgu..ibu smpi dah naik darah tinggi ni...tiap pagi ja start drama airmata dia..smpi ibu rasa dah give up takmo hntr dia pi skool..nasib Ummi pun ada bg sama kata2 semangat kat ibu..."kita niat nak bg dia pandai" tu la Ummi cakap kat ibu..betoi..ibu n abah nak danish pandai...

amboiii..lama tak nulih, laju ja tgn ni ngetik keyboard..byk sgt nak diceritakan....nanti2 ada masa ibu sambung lagi,,

time ni la kesabaran ibu n abah di uji tuk membesarkan permata hati kami amanah dari DIA..

tiap malam rutin kami berubah...masa 100% tuk dia..kami makan sama2, main golf, main bola, main dam, main lukis2...pastu baring sama2 baca buku sama2..dia dah lancar membaca ikut style la ni..tp masih tak boleh paham apa dia baca..kiki..contoh ayat "di-ma-na bo-la? ta-nya A-wi"...dia taktau apa maksud ayat tu...hihi..tp takpa  ibu tau danish anak yg cerdik..kan DANISH tu maksudnya CERDIK...oh ya..taska danish tu islamic sikit...bila dia main, lukis mulut dia tak berhenti ZIKIR..owh sgt sesuai dgn nama dia ZIQRI...
tu la kome..nti pilih nama anak yg maksud baik2 ya..

ok ibu got to go...nti sambung lagi...

Friday, December 23, 2011

ABC with Danish

Kan ritu ada bgtau danish da kenal ABC..tp mmg susah nak record video dia baca..dia tau je bila kita nak record..ni dpt la record sikit before dia blah...
walaupun dia kenal ABC smpi Z, tp dia agak confused dgn LETTERs & PHEONic...tp tak kisah la..bak kata abahnya.. DIA TAU DUA-DUA...
Jom tengok...

video

Wednesday, December 14, 2011

hi semua..............

ni lagi satu blog yg dah lama tak dpt 'PERHATIAN'..malas sungguh nak update...jemu kot..jom kita borak2 sikit pase danish..masuk bulan ni umur danish dah pun 2 tahun 3 bulan..so far tak berjaya lagi stop kan BF kat dia..makin menjadi2 pulak nyusu nyer ada la..nak citer sikit perkembangan anak ibu yg macho bergaya ni..huhu..
ok iklan jap..sebelum tu, jom tlg "LIKE' gambo danish ni..saja masukkan gambar dia walaupun dah ramai sgt contestant..sj sonok2 n memeriahkan jerk...tlg ya..& THANK YOU..........

Salam & Hi auntie & uncle...danish masuk STYLO baby contest tuk OneBabyWorld..tlg vote tuk danish yer..caranya:
1. "LIKE" front page OneBabyWorld.
https://www.facebook.com/pages/One-Baby-World/109113239139204?sk=wall
2. Like pict Danish ni yer.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=275670609150132&set=a.270862736297586.85280.109113239139204&type=1&theater

ok jom kita siasat perkembangan danish.
1. sgt byk dah word dia pndi cakap..n dah boleh la bawak dia sembang.
2.dah hafal 1-10. (even dia kenal dah each number tu)--syukur.
3. tau ABC, selalu main ABC ordering dlm Ipad dia..ibu terkejut gak sebab dia bley susun A-Z yg berterabur tu in order..MASYAALLAH.
4. tiap kali naik keta abah..smbil marah2 dia cakap "NGAJI BAH"..suh pasang CD Zikir Ustaz Zulkarnain..n MASYAALLAH..dia boleh ikut zikir tu---time ni airmata ibu dah bergenang..sedih woo...
5. dah paham apa arahan kita..cth:.Danish! come help ibu..dia pun terkedek2 dtg "aulong (tolong) pe miii"..kihkih aulong plak.
6. kalo dia tgh main abah kacau cepat2 jerit n dtg kat ibu cakap "miii...abah buat."">--mengadu.
7. dan buat la apa kanak2 sebaya dia buat..sonok sgt bila dah boleh nyembang ngan dia..dia tak jenis yg byk bertanya ibu tgok..tp tup-tup dia pandai buat or cakap..dia blajar dlm diam2 jerk..
8...paling ibu suka main2 ABC & 1-10 la..kdg2 ibu saje buat silap n suprise dia akan betulkan smbil bebel2 marahkan ibu..klakor giler..
9. opssss dia suka joget juger..bila dgr lagu finalis Kamilah Bintang kat CH 611, cergas bangun n joget sama..

byk lagi la perkembangan dia...kalo korang rasa inu post ni nak menunjuk2 korang silap..N3 ni akan jadi reference ibu akan dtg..mana tau kalo da rezki..boleh compare development danish ngan adiknya nanti..

Friday, October 21, 2011

Danish Oh Danish...

mengeluh?...tajuk bunyik cam tu jerk...huhuhu..xtau nape la dgn danish sekarang ni..menjadik2 la perangai dia...bila kita marah dia ejek balik..sambil2 ibu abah baribg tgok TV selamba je kaki dia kick kita..sambil lari2 selamba jugak tgn dia dok tepuk kita...ni akibat pergaulan ni..huhuhu...
kadang2 jerit jugak la kat dia..tp tak pernah lagi tgn ni naik..tertahan2 je rasanya..paling marah sgt tu boleh dia ejek balik...
Contoh la kan...ibu tgh masak kat dapur...pelan2 dia dtg pi punggah bawang..ambik sebijik2...amik penyapu & penyodok..angkat2 tgh ibu masak tu...ambik pulak botol susu dia baling lagi..mana tahan..jerit juga la ibu kan..bila ibu marah.."danish!! buat apa ni..ibu bab kang!!.." boleh dia jawab "uwokkk (sambil mulut bibir terjuih)"..korang rasa aper...adoyai..

Lagi..situasi 2...
Ibu tgh2 lipat kain..dah susun tinggi ..dia selamba jerk dtg tlg 'runtuh' kan...tu tak pe lagi...bila dah siap susun dlm almari..selamba juga dia punggah2....sgt pelik..aktif tu mcm biasa la..mentara nak tgu dia tido, asik berlari memanjat segala..ha semalam bawah dagu dah terantuk kat bucu meja TV..
Berderau gak darah ibu..takut kot luka besar, kena mata sama ker...nakai tak igt la sekarang ni..mmg tiap malam tu rumah bising sore ibu jerit marah dia...tp satu yg best...bila dia tau kita marah dia akan dtg hulur tangan n bg ibu BIG HUG...alahai...mana tak cair hati ibu.....
danish alahai danish....

Opsss....danish dah 2 tahun..nak stop kan dia susu badan la...tak padan dok baring atas riba ibu lagi..dah panjang sgt terjulurnya kaki dia....ada petua tak?

Wedding Guest Book Again...



mula2 just saje buat tuk anak sedara, tak sangka ada gak yg sudi order..ni la hasilnya..si empunya nak kan tema Fuschia..tu je yg ditetapkan..selebihnya ikut kreativiti kita sendirik...
jom layan hasilnya..

This book Size A4 dgn 20 sheet/ 40 pages..

Front Page...

Kasik close up sikit...



Every page & border kita guna Craft Punch bentuk cinta2 gitu..



kat first page tu ada la setitip doa buat pasangan pengantin...moga jodoh kalian kekal hingga hujung nyawa yer..

 keadaannya pada last page...guna rubber stamp, craft punch & juga love foam sticker...suka2..

 kalo nak pos kita akan buh dlm designer box yer...sgt exclusive box tu..tp kalo self pick-up buh dalam elegant paper bag jer...

BERMINAT???
just drop me an email for further info k
wawa_lilo2006@yahoo.com.my..
or add me at facebook/wawalilo