Wednesday, June 22, 2011

Upin Ipin Danish

Aktiviti danish tiap kali ibu balik keje is "lukis' n tgok Upin Ipin yang pukui 6.30pm kat TV9...siap melompat2 tepuk tangan bila citer tu start..biasanya bila dia leka ni la ibu curik2 pi masak kat dapur..tp itupun mintak izin dia dulu;

Ibu:.Ziqri, ibu g masak ye. Ziqri watching TV ya
Danish: hurm (sambil angguk kepala) <<-----maksudnya dia bagi la tu, tp bila penyakit merapnya datang jadi camni pulak.
Ibu:.Ziqri, ibu g masak ye. Ziqri watching TV ya
Danish: No..no...(sambil jerit n tepuk2 bantal suh ibu bambam tgok upin ipin sekali..

Ada lagi satu, kat area umah ibu tu byk Buffalo liar...sebelum masuk porch umah, mesti bawak dia pusing tgok kerbau tu..nasib ler..kadang2 ade, kdg2 takde...pandai lak tu..
"umii..miii..pelo pelo (buffalo)"...
apo-apo jo la jang..nanti ade masa nak bawak danish gi zoo la, mesti dia dah pandai tgok seme binatang kat zoo tu kan..ritu bawak dia kecik lagi, tatau ape2..


Ni muka tak puas hati bila ibu snap gambo dia..marah la kan..tgh kusyuk tgok citer peberet kan..kena flash tu agaknya..marah la dia...hehehehe..suka nor anak ibu ni tak berbaju...tough ke?

Notakaki:..cuba besokan gambo 1st tu n tgok dinding ibu yg bawah cermin tu...hasil drawing Danish..bukan wall ajer ada lukisan dia, kat washing machine pun ader.....

Tuesday, June 21, 2011

Danish + Abah...

Danish dah pandai nyanyi la pulak..ni msti blajor ngan kakak shiera kat umah ummi yer..lagu apa? Lagu Burung Kakak Tua...& papaku pulang dari kota...
Ritu ibu download la dr youtube n masuk kat hp..halalala..dah penyakit la pulak..tiap kali teringat mtk hp nak nyanyi...bateri hp habis buat dia layan lagu je..tu belum upin ipin lagi tu...
kadang2 syok gak tgok dia nyanyi tu..siap joget2 la pulak..comei sgt la danish ni..ibu syang danish..
abah ape pulak?..hehehehe..abah tukang layan danish la..hukhuk..abah pun joget la sekali nak layan danish...comei2...
ibu sayang la abah + danish...

ok..sebelum tido kena senam la dulu kan....lembut je badan bb ni kan..

Monday, June 20, 2011

buah hati ibu

gambar sekadar hiasan

Sekarang Danish dah taknak sgt nyusu..selalu mtk susu tipu je (susu FM).nape yer? agaknyer dia dah rasa susu ni lain kot..dah tak selaju masa ibu kosong dulu..tak puas..kalo botoi..7oz tu sekejap je licin masuk perut danish..hehehe.dia pun selalu cam jauh hati ngan ibu..sikit2 nak abah, sikit2 nak abah..dia tau ke yer..alalala..emo pulak ibu ni..ala takmo la camni danish..ibu sayang danish..ibu bukan marah kat danish...sian anak ibu;

/:moral dari story..jgnlah marah2 danish ibu..danish bukan tau ape2 lagi..ibu letih peh tu, ibu marah2 kat danish..mmg la danish sedih..huhuhu

Thursday, June 16, 2011

Muhammad Danish Ziqri










Sejak akhir2 ni emosi tak menentu..danish selalu kena marah..sian dia..selalu cakap kat dia..
'ibu tak sihat'...
tak tau la dia paham ke tak?
tapi tu la lately perangai dia mmg ngade2...kalo boleh every second nak ibu ada kat sisi dia...
(mmg camtu kot yer?)..
satu perubahan ketara ibu nampak..
Danish dah jarang bangun malam nak ngempeng..
kalo dulu 2,3 kali..
sekarang ni mgkin sekali..
kalo dulu pagi2 b4 gi keje akan direct BF dia,
tp la ni pagi2 danish taknak....
sian danish...


Monday, June 13, 2011

danish 'baca' yassin..hehehe

video

jom tgok ibu candid video danish tgh 'baca' yassin..alhamdulillah..sejuk hati ni..dia tau je bila nampak something buku yg bertulisan jawi otomatik dia akan 'ngaji' cara dia..sgt suke la..mmg la ntah hape2 dia baca kan..tp bila kita tgok..'alahai..anak ibu..'
baru nak ngaji lupa pulak baca doa tu..buleh benti pulak kejap baca doa..hehehe

Wednesday, June 8, 2011

danish nak dapat adik




gambor dr:Mr Google

alhamdulillah atas rezki yang Allah bagi. Walaupun ibu tak expect kan..ye la masa nak 'dpt' danish lama sungguh ibu tunggu..ni adik danish.....rezki dari Allah, DIA yg Maha Mengetahui..Kun Fa Ya Kun...Ibu dah mula agak bila cik P delay for 2weeks. time tu tak bgtau dear B lagi..sebab takut false alarm..then masa 24/may ibu gtau abah:
"ibu dah lewat period ni"
"ye ker?check la"
"nak check camne? tester takde. jom ar bawak ibu g pharmacy"
"ok..esok lepas balik keje kita pergi"
****dipendekkan citer, 2x ibu test = +ve....lalalala..B danish nak dpt adik!!!!!****

Sebenar ibu dlm dilema ni..danish still BF...tp perubahan emosi n fizikal ni kadang buat ibu rasa tak selesa tiap kali Danish nyusu..Penat jadi berganda..pada yg BF anak tau camne keadaan badan kita..then dgn lagi danish yg setat buat perangai..dia cam tau2 je..asik nak merap ngan ibu..letih la kan..Honestly cakap ibu dah stop pumping coz B yg sakit sgt. Ibu just direct BF je. Memang dah tak buat stok. Lagipun danish dah setahun 9 bulan. Tu pun cam nak nitik air mate ni tiap kali Danish susu..Tp ibu da tanya doc hari tu, dia kata takde masalah kalau ibu nak terus BF Danish. takde hadis n bukti sains yg kata tak boleh susu while preggy. Tp camne pun mmg ibu nak stop kan BF tuk danish..tp ibu cakap je la..naluri ibu ni tak tertanggung kalau tiba2 Danish ajak ibu bam-bam n cakap "nak cucu"..huhuhu..lagi la bila dia jaga tgh malam "mi mi(pangil ummi kot)..cucu"...halalala...sian anak ibu..camne ni?

so this week on my 7weeks nak gi cek kat gynae. 1st scan la kot kan..harap2 semua ok.so far, ibu takde alahan..harap2 smpi hujung la kan..cuma keadaan tu jadi cam mengandungkan Danish...jadi letih n mengantok yg amat sgt...terlepek je.....TIDUR adalah perkara paling nikmat buat ibu..hehehe....