Friday, December 23, 2011

ABC with Danish

Kan ritu ada bgtau danish da kenal ABC..tp mmg susah nak record video dia baca..dia tau je bila kita nak record..ni dpt la record sikit before dia blah...
walaupun dia kenal ABC smpi Z, tp dia agak confused dgn LETTERs & PHEONic...tp tak kisah la..bak kata abahnya.. DIA TAU DUA-DUA...
Jom tengok...

video

Wednesday, December 14, 2011

hi semua..............

ni lagi satu blog yg dah lama tak dpt 'PERHATIAN'..malas sungguh nak update...jemu kot..jom kita borak2 sikit pase danish..masuk bulan ni umur danish dah pun 2 tahun 3 bulan..so far tak berjaya lagi stop kan BF kat dia..makin menjadi2 pulak nyusu nyer ada la..nak citer sikit perkembangan anak ibu yg macho bergaya ni..huhu..
ok iklan jap..sebelum tu, jom tlg "LIKE' gambo danish ni..saja masukkan gambar dia walaupun dah ramai sgt contestant..sj sonok2 n memeriahkan jerk...tlg ya..& THANK YOU..........

Salam & Hi auntie & uncle...danish masuk STYLO baby contest tuk OneBabyWorld..tlg vote tuk danish yer..caranya:
1. "LIKE" front page OneBabyWorld.
https://www.facebook.com/pages/One-Baby-World/109113239139204?sk=wall
2. Like pict Danish ni yer.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=275670609150132&set=a.270862736297586.85280.109113239139204&type=1&theater

ok jom kita siasat perkembangan danish.
1. sgt byk dah word dia pndi cakap..n dah boleh la bawak dia sembang.
2.dah hafal 1-10. (even dia kenal dah each number tu)--syukur.
3. tau ABC, selalu main ABC ordering dlm Ipad dia..ibu terkejut gak sebab dia bley susun A-Z yg berterabur tu in order..MASYAALLAH.
4. tiap kali naik keta abah..smbil marah2 dia cakap "NGAJI BAH"..suh pasang CD Zikir Ustaz Zulkarnain..n MASYAALLAH..dia boleh ikut zikir tu---time ni airmata ibu dah bergenang..sedih woo...
5. dah paham apa arahan kita..cth:.Danish! come help ibu..dia pun terkedek2 dtg "aulong (tolong) pe miii"..kihkih aulong plak.
6. kalo dia tgh main abah kacau cepat2 jerit n dtg kat ibu cakap "miii...abah buat."">--mengadu.
7. dan buat la apa kanak2 sebaya dia buat..sonok sgt bila dah boleh nyembang ngan dia..dia tak jenis yg byk bertanya ibu tgok..tp tup-tup dia pandai buat or cakap..dia blajar dlm diam2 jerk..
8...paling ibu suka main2 ABC & 1-10 la..kdg2 ibu saje buat silap n suprise dia akan betulkan smbil bebel2 marahkan ibu..klakor giler..
9. opssss dia suka joget juger..bila dgr lagu finalis Kamilah Bintang kat CH 611, cergas bangun n joget sama..

byk lagi la perkembangan dia...kalo korang rasa inu post ni nak menunjuk2 korang silap..N3 ni akan jadi reference ibu akan dtg..mana tau kalo da rezki..boleh compare development danish ngan adiknya nanti..

Friday, October 21, 2011

Danish Oh Danish...

mengeluh?...tajuk bunyik cam tu jerk...huhuhu..xtau nape la dgn danish sekarang ni..menjadik2 la perangai dia...bila kita marah dia ejek balik..sambil2 ibu abah baribg tgok TV selamba je kaki dia kick kita..sambil lari2 selamba jugak tgn dia dok tepuk kita...ni akibat pergaulan ni..huhuhu...
kadang2 jerit jugak la kat dia..tp tak pernah lagi tgn ni naik..tertahan2 je rasanya..paling marah sgt tu boleh dia ejek balik...
Contoh la kan...ibu tgh masak kat dapur...pelan2 dia dtg pi punggah bawang..ambik sebijik2...amik penyapu & penyodok..angkat2 tgh ibu masak tu...ambik pulak botol susu dia baling lagi..mana tahan..jerit juga la ibu kan..bila ibu marah.."danish!! buat apa ni..ibu bab kang!!.." boleh dia jawab "uwokkk (sambil mulut bibir terjuih)"..korang rasa aper...adoyai..

Lagi..situasi 2...
Ibu tgh2 lipat kain..dah susun tinggi ..dia selamba jerk dtg tlg 'runtuh' kan...tu tak pe lagi...bila dah siap susun dlm almari..selamba juga dia punggah2....sgt pelik..aktif tu mcm biasa la..mentara nak tgu dia tido, asik berlari memanjat segala..ha semalam bawah dagu dah terantuk kat bucu meja TV..
Berderau gak darah ibu..takut kot luka besar, kena mata sama ker...nakai tak igt la sekarang ni..mmg tiap malam tu rumah bising sore ibu jerit marah dia...tp satu yg best...bila dia tau kita marah dia akan dtg hulur tangan n bg ibu BIG HUG...alahai...mana tak cair hati ibu.....
danish alahai danish....

Opsss....danish dah 2 tahun..nak stop kan dia susu badan la...tak padan dok baring atas riba ibu lagi..dah panjang sgt terjulurnya kaki dia....ada petua tak?

Wedding Guest Book Again...



mula2 just saje buat tuk anak sedara, tak sangka ada gak yg sudi order..ni la hasilnya..si empunya nak kan tema Fuschia..tu je yg ditetapkan..selebihnya ikut kreativiti kita sendirik...
jom layan hasilnya..

This book Size A4 dgn 20 sheet/ 40 pages..

Front Page...

Kasik close up sikit...



Every page & border kita guna Craft Punch bentuk cinta2 gitu..



kat first page tu ada la setitip doa buat pasangan pengantin...moga jodoh kalian kekal hingga hujung nyawa yer..

 keadaannya pada last page...guna rubber stamp, craft punch & juga love foam sticker...suka2..

 kalo nak pos kita akan buh dlm designer box yer...sgt exclusive box tu..tp kalo self pick-up buh dalam elegant paper bag jer...

BERMINAT???
just drop me an email for further info k
wawa_lilo2006@yahoo.com.my..
or add me at facebook/wawalilo

Wednesday, September 28, 2011

siapa nak adiah

hah!..angkat tangan siapa nak adiah..sempena besday danish hari ini, ibu dgn senang hati nak bg hadiah kat korang...caranya....senang aje..ibu akan buh gambar adiah tu kat FB/wawalilo....so korang like picture dan just a leave a comment....& nyatakan juga sebab korang nak adiah tu...comment terpanas yg akan dipilih random oleh Danish akan dapat adiah ibu tu..senang kan..so apa lagi..jom tgok FB wawalilo..ini antara adiah2nyer..
 Quilling Frame
 Quilling Card

Quilling Bookmark

Jadi apa tunggu lagi..cepat2 jengok FB ibu yer...

Danish turn 2 today...

Alhamdulillah....tak sedar masa berlalu..hari ni ulangtahun kelahiran Danish yg ke-2 tahun...sayang anak abah ibu ni..ni tgh berkira-kira2 nak buat besday dia..plan nak buat kat taman..then pgl la makcik2 n sepupu dia...tp tu la..nak buat ptg takut hujan pulak..cuaca kan tak menentu ni..ntah lah..dah hantar this proposal kat abahnyer..(huhuhu)....tgh tgu approve ke tak je ni...So last weekend kan da balik KL..so ibu saja la bawak dia sekali lagi ke Toy 'r' Us tuk dia pilih sendiri pe hadiah dia nak....dari satu lorong ke satu lorong Danish jalan..selagi ada mainan yg boleh dicuba semua dia cuba....dia pun tak tau nak beli mana satu..ibu ikut kan jerk pe dia main...dari yg paling mahal ke paling murah dia pegang..dlm hati tu risau gak kot2 dia nak amik yg mahal...nampaknya mula2 dia dah kenan yg kat bawah ni..ada musical stereng..huhu..dalam RM299 gak..lama jugak dia hadap benda ni dok picit sana sini...


 peh tu test yg ni pulak..dancing bear..harga RM169...ada sekor bear complete ngan music instrument..guitar, drum, piano, dan mcm2 lagi....tekun tu...
 jalan2 tgok yg lain pulak..rambang mata anak ibu yer...
 danish nampak yg ni pulak...ni pun ada music gak..more tu cam education toy la kan..Rm1++ gak...pilih yg mahal2 jer yerk...
 peh tu dia gi balik kat stereng tu tadi..hahaha....so kita paham la kan...so dapat la danish hadiah dia hari tu...nk tgok yg full image..scrollllllll smpi bawah lagi yer...


------
-------
-------
---------
--------
-----------
--------------
--------------
---------------
---------------
----------------
-------------
---------------
---------------
----------------
---------------
-----------------
-----------------
------------------
------------------
--------------------
-----------------
--------------------
-----------------
-----------------
------------------
------------------
--------------------
-----------------
--------------------

-----------------
-----------------
------------------
------------------
--------------------
-----------------
--------------------

-----------------
-----------------
------------------
------------------
--------------------
-----------------
--------------------









hahahaha...dia tak jadi amik stereng tu demi ternampakkan sebiji balloon color biru dalam kedai tu...ntah sape2 punya balloon..punya la seronok smbil berlari-lari kejar abah ngan balloon tu..penyudahnya dia tak pandang dah segala mainan tu...siap keluar kedai bawak balloon tu...kos tuk balloon tu is 
FREE...
selamat duit ibu hari tu...hahahaha

Thursday, September 22, 2011

orang Nak PakAi..Dia Pun NaK paKai...



Dipagi sabtu yg lalu...ibu bersiap2 nak g sidai kain..sementelah abah pergi kerja pulak (OT)...danish cam biasa sedang berlari2 tak tentu hala tuju dalam rumah...Tapi bila dia  nampak ibu capai Tudung..dgn cepat2 dia mendahului ibu berlari ke pintu...Tiba2 dia patah balik dok punggah kain yg ibu sedang lipat sebelumnya...(sementara tgu kain siap dibasuh, ibu lipat kain..danish pun sama la dok mengacau...bila dia nampak ibu nak lipat tudung..dia suh ibu pakai..peh tu dia amik lagi satu dia pulak nak pakai...)


Rupa2nya dia pulak dok cari tudung nak pakai..tak dibagi ngamuk terbaring...nangis!!..alahai..lambat la nak buat keje..hurm..pakai kan je la...peh tu dia pun pi siap pakai shoe n kluar dgn lajunya..ibu pulak g amik kamera n cepat2 snap gambar dia..perghhhh..siap boleh pose pulak bila nampak ibu pegang kamera...

Monday, September 19, 2011

Danish's Portrait

camne hujung minggu korang? biasa ke tak biasa? kita takde pape..dear abah keje la jumaat n sabtu tu. then hari ahad nak pi beraya, tuan rumah yg nak dikunjung tu pulak pergi beraya tempat lain..sudahnya pagi gi TESCO beli barang dapur n bawak2 'bujang kecik' tu jalan2..then petang plannya nak pi amik outdoor portrait kan Taman Botani, tp hujan la pulak....ape lagi..kami 3 beranak pun zzzzzzz....buhsan! malam tu portrait kat hall umah jerk..kuikui...

kat rumah ada 5-6 biji bola pelbagai size...dia pandai tol sepak bola..kadang2 tak larat nak layan dia nyepak bola..(ni pase masa ngandung suka tgok bola la ni...huhu)



pandang je camera, senyum melebar....

danish la ni suka & pandai sgt posing...tu yg cam excited sgt ibu nak bawak dia pi amik outdoor...bila la nak gi ni...


masa dia baby dulu, tak peluang nak ambik gambar camni...tp ni kira baby jugak la kan...jemari halus danish
kaki kecil anak ibu

Thursday, September 15, 2011

Tuesday, September 6, 2011

Danish BerHari Raya...

 nak alam..nak alam.."tu la dialog dia bila pi beraya or nak balik beraya..pndi anak abahibu ni"
 paklong saje sarungkan songkok abg ngah..sekali danish diam je pulak..mgkin dia tgok seme org pakai songkok, so dia pun nak bersongkok, masa nak beli hari tu, habis dicampaknyer...
 ni on 2nd day..siap2 nak g beraya lagi..saje join sepupunya posing..tp muka takde perasaan jek..
ni ngan kakak syuhada masa singgah jap berbuka kt kg before balik Beranang..sebenarnya derang ni bukan ngam..tp kakak bila nampak ibu pegang kamera, spontan terus jadi baik...punya nak bergambar dilupakan sekejap sengeketa antara mereka..hehe"agaknya Danish pun pelik nape kakak tiba2 hug dia"...tu yg dia pandang gak tu..

Monday, August 15, 2011

banYaK MuLuT

kelmarin balik kampung ghajin pulak anak bujang ibu ni borak...bebel je mulutnya...sembang ngan atok & opah..seronok agaknyer dapat berlari sana-sini dlm umah opah yg luas tu yer..
peh tu tak henti2 menyapu sambil membebel..smpi gatal2 la badannya menyapu...pelik pulak ibu..(tunjuk ghajin kot)..hehehe..
tgh berbuka semalam, dia pun dok la makan kat sebelah ibu..dah puas kacau2 nasik dlm pinggan, dia pun bangun...dia nak pi nyambung main bas baru dibelinya tu...tiba2
"tok tok..pi kit"
alalala..terkejut ibu dgr..eh pandainyer dia cakap.
Danish suh atok nyer ketepi sikit..dia nak lalu...
suke la..ibu suke sgt..eiii tak sabar nak borak banyak2 ngan dia.

p/s:..la ni ibu abah tgh ngajor dia prektis cakap time kasih bila dpt duit raya..siap hulur2 sampul duit raya lagi tu..hehehe

Friday, August 12, 2011

Borak pagi TadI ngaN TerUna KecIk

pagi tadi sambil siap2 nak gi keje, danish dtg kat ibu sambil pegang buku upin ipin & sponge bob. Peh tu ibu saja la borak2 nagn dia..ibu tnya kat dia
ni apa--sambil tunjuk buku upin ipin
danish jawab:..pin pin
ibu tanya lagi--sambil tunjuk buku spongebob
danish jawab:..bob bob
peh tu abah masuk bilik n abah tnya danish
ni siapa--sambil B tunjuk diri dia
danish jawab:..bah bah
peh tu dear B tunjuk kita pulak
danish jawab:..mi mi (ibu la tu..payah toi nak panggil ibu)
peh tu kita tunjuk pulak dada danish
danish jawab:..nish nish (sambil melompat)

**apa moral citer ni? takde apa...saje je...perasan tak yg danish dok ulang ayat tu dua kali, padahal bukan dia tak pandai panggil abah atau ummi (ibu)**
saje nakai anak ibu yg kacak+macho+bergaya ni...


Wednesday, August 10, 2011

SuSahNya NaK BanGun SaHUr


hai dah 'byk' umur ni pun susah nak bangun sahur..apola..hehehe...
no no no...bukan kita yg susah nak bangun coz mata tak mau celik..n bukan juge dear B yg payah nak bangun..
syukur alhamdulillah, dah 10 hari kita berpuasa...tp ibu baru 7..tgh dijemput 'kawan baik' ni ha..rehat2 la dulu..kuikuikui...sepanjang 10 hari nak nak bangunkan diri tuk sahur, mesti 3,4 kali kluar masuk bilik..ayoyo..Danish sedar je ibu gerak sikit...rengek, jerit seme dia buat perangai..bila diajak kluar taknak...do do (tido) katanya...kadang2 hangin gak..ni takpe la kita tak pose kan..bole sahur 7am, kalu 7hari yg lepas mmg menjerit je la dia smbil ibu tercekik2 telan nasi..bila dia bangun abah akan stop makan g tgok dia dulu...tp danish taknak (coz abah takde apa yg dia 'nak'). memang tak dapat la...dapat je apa dihajati dia tertido..ibu rasa2 dah lena danish dah lena..pelan2 la bangun....buka/katup pintu sepelan2 yg bley....tutup je pintu....hurmmmm rengek balik..camtu la 2,3 kali ibu dok ngetest bukak/katup pintu tu...
alahai anak omakkkkk...n kadang2 dah cukup 3,4 kali, baru la danish tido lena balik n bangun around 7am, atau terpaksa di bangunkan bila kami dah ready nak g work..huhuhu

**teringat perbualan antara ibu & danish last weekend**
ibu:..abah gi mana
danish:...je..(kerja)
ibu:..danish mana?
danish:..niii (sambil tunjuk diri sendiri)
ibu:..ibu g mana?
danish:..dooo (dia kata ibu tidooooo..igt ibu kaki tido ker)

seronok bila dah bley berborak sikit2 ngan danish...

Monday, August 8, 2011

danish love drawing



sekarang ni..budak kecik ni suka sgt melukis@menconteng..kat dinding rumah, dapur, mesin basuh & atas lantai pun jadik...hurmmm..sabau je la..sayang kan anak, kena ku mop selalu..huhuhu..

ni ada beberapa pict yg dear abah snap masa ibu dok layan dia lukis..asik2 mtk gambar yg sama berulang kali..lorry, car, fish, bird..tu je la...ibu bukan pndai lukis pun..hehehe...
ni gambar bird...buleh la kan..
yang ni gambar lorry...alalala...mana reti lukis..danish punn
bila dah siap dia lukis, then dia conteng2 sikit then tunjuk kat dear abah...tikkk (cantik!)
perasan cam dia yg lukis kot...
penat lukis mtk susu pulak...ni gambo montot budak kuat susu ni..camne dia nyusu ni? jgn ditanya...mmg byk aksi2 pelik dia nyusu..huh beban 14-15kg dibadan ku...

Tuesday, August 2, 2011

Danish gi Zoo Negara

last wiken balik KL kami gi bawak Danish gi Zoo Negara. Dah lama sebenarnya hasrat tu tertangguh..La ni rasa dia dah besar sikit, mesti dia eksited nak tgok all the haiwans..Mmg dia teruja..fisrt yg dia tgok is Seladang..jerit2..

"mi mi...pelo pelo ..hahaha (dia igt tu buffalo cam kat area umah kami tu kot)
bila ajak gi tempat lain dah taknak..tercegat je tgok seladang tu.
"abah..abah...ni ni..pelo pelo"..xpuas hati suh abah dtg tgok lagi..hehehe..

boleh dibuatnya dia taknak naik tram yg dlm zoo tu..udah la mak mertua ikut. naya la kami seme dok tawaf dlm zoo tu..jap jap benti rehat..tak larat wooo..udah la tak bawak stroller danish, coz mmg plan nak naik tram tu..tp dah dia taknak...jalan kaki je la..

bila dia dah penat pandai lak mtk dukung tu...berganti2 la ngan dear abah nya mendukung..15kg tu..hehuhehu

picca kat atas ni nampak cam danish dah besar sgt..

abah ke anak yg teruja...


Tuesday, July 26, 2011

ibu susuan

hehehe...secara tak sengaja ibu dah jadi ibu susuan tuk Nu Najjah Sufiah..adik syuhada...hehehe rindu nak ada baby pulak..last wik balik kampung jumpa bb sufiah..tembun la pipi dia..macam syuhada gak dulu2...
so adik ibu tu mmg nak try give sufiah full BF, sebab masa Syuhada dulu dia langsung takde air susu...tp tak tau la..yg ni pun macam tak berapa nak ada je susu dia. ibu pun try la share ilmu sikit2 ngan dia..harap2 lepas ni adik ibu aka yantie idris dapat tunaikan impian nak BF Sufiah..
Ceritanya cam gini, masa ibu balik kampung tu, hari sabtu, tok syuhada dari kelantan datang la jumpa cucu baru..tp bila nak keluar dari kampung tu tok syuhada tak cam jalan, so terpaksa la ayah syuhada ni keluar sama tunjukkan jalan. entah tiba2 si syuhada melalak nak ikut ayahnya..takpe la kan..ikut je la, tp jadi haru bila dia ajak ibu dia sekali (adik ibu) la...meraung2 nak suruh ibu ikut..of kos mak ibu (mak kami la), tk bg ida ni ikut coz dia pantang lagi...
Tapi dah melalak2 camtu terpaksa la ida ni ikut sama, so baby tgl la..dlm tgl tu pulak baby Sufiah nangis..halamak...ermmm tanpa pikir2, kita selak baju terus bg susu kat bb Sufiah..alalala..pndinyer bb hisap..Danish pandang jerk..nasib dia tak jeles ke marah...smpi kenyang tertido bb sufiah susu ngan ibu....hehehehe..
Tu la citernya..dalam 2 hari kat kampung kerap juga kita bg bb sufiah tu susu kita...takde rezki tuk 'adik' danish kita bagi kat bb Sufiah..so secara tak langsung dah jadi 'adik' Danish juger...

kat kepala:..sian Danish selsema...

Saturday, July 16, 2011

anak bujang ibu...gambar2 lama

abah kata pict ni macam muka nenek KL..ibu plak kata...'ye la bahhhh...same.."

marah pulak bila org amik gambo dia

pandangan sisi.." boy ka gurl?"...hehehe

sebagai ibu & abah of kos la rasa kembang hidung bila pegi mana2 org kata anak kita lawa...lawa???..ish encem la.
bila pegi mana2...org akan kata..'la putihnya, macam mat salleh'..kembang tau
lagi org akan kata, 'rambutnya perang'...lagi kembang tau
dan lagi org akan kata, 'ni ikut mak ni (melayu), ini ikut mak dia punya kulit woo(cina), ini budak putih la...ikut mak juga (india)....lagi lagi lagi kembang tau..

hehehe..itu normal la kan..anak lelaki mmg ikut ibu, kalo gurl ikut abah..tp abah jgn sedey2..
danish tu kan campuran kita dua2..(ayat nak sedapkan hati)..
tak kisahla B ikut siapa..syukur pada Allah anak kita sihat sempurna, sama2 la kita beri yg terbaik tuk dia..ish lama tol tak g shopping kat SOGO ni..